Dementievriendelijk Hasselt

Dementie. Het lijkt ver van je bed, tot iemand in je – zeg maar – bubbel er mee te maken krijgt. En die kans is helaas reëel. Eén persoon op vijf krijgt in zijn leven dementie. En met de vergrijzing wordt de uitdaging alleen maar groter. De stad Hasselt blijft niet bij de pakken zitten en bouwt aan een dementievriendelijke stad. Jij kan meehelpen! Kwaliteit en respectEen dementievriendelijke stad is in een notendop een stad die ervoor zorgt dat mensen met dementie nog meetellen, dat ze hun sociale identiteit behouden. De burger met dementie en zijn mantelzorgers krijgen blijvend kansen om zich te ontplooien. Kwaliteit van bestaan, respect en inclusie staan daarbij voorop. Momenteel werk de stad naarstig aan een vijfjarenplan waarin alle dementievriendelijke initiatieven – nieuw of reeds bestaande – een plaats krijgen. Voorbeelden zijn het dagverzorgingscenrum specifiek voor mensen met dementie in HOGEVIJF Campus Banneux, waar maandelijks ook het infopunt dementie en het praatcafé dementie plaatsvinden. Maar ook projecten als een dementievriendelijke wandeling, de verspreiding van een ‘dementiewegwijzer Hasselt’, de opstart van dagopvang voor mensen met jongdementie en de opstart van de ‘Familiegroep jongdementie Hasselt’. In de komende jaren willen we dit aanbod breder bekendmaken én uitbreiden, volgens de noden van Hasselaar met dementie en zijn naaste. Interesse om mee te werken? Zie jij opportuniteiten?
Droom je ook van een samenleving waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang en goed mogelijk kunnen participeren? Help ons!

·         Door de online enquête in te vullen. Waaraan moet een dementievriendelijke stad voldoen? Loop jij – als persoon met dementie, mantelzorger of hulpverlener – ergens tegenaan of wat zijn volgens jou opportuniteiten?  

·         Heb je als (Hasseltse) organisatie reeds een aanbod/idee dat kan passen in ‘dementievriendelijk Hasselt’? Vul dan deze online ‘Projectfiche dementievriendelijk aanbod’ in. 

·         Heb je interesse om het huidige projectteam te vervoegen? Laat het weten via dementievriendelijk@hasselt.be

·         Kom meedenken op de “X-avond: Hasselt, dementievriendelijke stad”. Save the date: 26/11/20. Meer info volgt snel via onder meer www.hasselt.be/dementie

·         Verspreid deze info in je eigen netwerk. 

·         Help ons flyers over dementievriendelijk Hasselt mee te verspreiden. Bezorg je contactgegevens via dementievriendelijk@hasselt.be en ze worden je bezorgd. Bijkomende info

·         Alle actuele informatie over dementievriendelijk Hasselt vind je steeds via www.hasselt.be/dementie

·         Het artikel in De Nieuwe Hasselaar, ter lancering van dementie vriendelijk Hasselt, vind je via www.hasselt.be/infoblad (editie september 2020, p.14-15) 

·         Op 15/10 start een nieuwe familiegroep jongdementie te Hasselt. Meer info vind jehier.

·         Meer info of vragen? Mail naar dementievriendelijk@hasselt.be.  Van harte bedankt om deze info ook verder bekend te maken in je (Hasseltse) netwerken!  Met vriendelijke groeten, Projectteam Dementievriendelijk Hasseltwww.hasselt.be/dementie